Link met open data

Stad Gent zet veel in op open data. We hebben ons eigen dataportaal waar we steeds meer datasets ter beschikking stellen voor iedereen die er iets wil mee doen.

Dit laatste is vandaag nog beperkt tot ontwikkelaars die de data opnieuw aanbieden of ze gebruiken in apps, websites, enz.

Apps For Ghent, het evenement dat open data centraal stelt, wordt jaar na jaar populairder. Maar het kan nog beter 😉

Data visualisatie en infographics

We kunnen meer mensen bereiken door in te zetten op data visualisatie: door onze data gewoon al op kaart te tonen kan elke burger meer informatie over een bepaald onderwerp terugvinden: alle hondentoiletten op kaart, het aantal inwoners per straat op kaart, enz.

Maar ook informatieve illustraties, infographics genaamd, presenteren open data in een toegankelijker formaat. Denk aan vergelijkingen, trend analyses, toekomstvoorspellingen, enz.

Link tussen open data en Gent.be

Informatie op kaart brengt ons al dichter bij Gent.be, die ook vandaag een stadsplan heeft waarop je bepaalde lagen kan ‘plakken’.

Er is nog veel meer dan enkel informatie op kaart die een meerwaarde kan bieden. In principe is alle informatie op Gent.be open data. Vooraleer de informatie op de nieuwe Gent.be zal komen zal het een automatisme moeten worden om die info ook als open data aan te bieden. Hoe? Door informatie beschikbaar te stellen in de nodige open formaten en ze ‘machine readable’ te maken.

Maar niet alleen naar de buitenwereld, ook intern binnen de stad wordt het makkelijker om informatie uit te wisselen tussen verschillende websites door het gebruik van open data, het principe van web services. Openingsuren van musea komen op verschillende websites voor. Als we die gegevens centraal beheren en ontsluiten als open data via web services, dan wordt iedereen er beter van.

Crowdsourcing

Een andere ontwikkeling waar we aan werken is aan het verrijken van data door de burger, het zogenaamde crowdsourcing: de burger corrigeert of vult de ter beschikking gestelde datasets aan met eigen informatie. Deze informatie kan de stad of ander burgers die het platform gebruiken dan weer verder gebruiken om nieuwe toepassingen mee te ontwikkelen.

Onze nieuwe Gent.be zal naast informatie en dienstverlening ook een platform zijn waar er mogelijkheid is tot interactie en inspraak en met name ook crowdsourcing.

Linked open data

Als we iets verder in de toekomst kijken, dan zien we gelinkte open data. Linken tussen sets van open data, zodanig omschreven dat computer programma’s ze kunnen interpreteren.

Toekomstmuziek? Nee, Gent.be moet ‘future proof’ zijn en we nemen die aspecten mee van in het begin.

Gent.be vs het dataportaal?

Wordt onze Gent.be dan niet ons nieuwe open data portaal en wordt het bestaande overbodig?

Of wordt het dataportaal de ruggengraat voor alle informatie die naar de burger ontsloten wordt?

Hoe het er langs de voorkant uit zal zien maakt niet zo veel uit (vanuit technisch standpunt uiteraard!), belangrijk is dat we het concept van open data hoog in het vaandel dragen en er van bij de start al rekening mee houden voor de nieuwe Gent.be. Eén van de vele uitdagingen waar we voor staan!

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s